начало ХРАНА И ЗДРАВЕ 10 ползи от вегетерианството

10 ползи от вегетерианството

6
СПОДЕЛИ

Започването на вегетериански хранителен режим e чудесен начин да подобрите здравето си. Тези диети се асоциират с висок прием на фибри, витамини и минерали.

Точно затова вегетерианците имат ниски нива на холестерол, ниско кръвно налягане и по-малък риск от сърдечни заболявания.

Вегетерианската храна също е и по-лесна за обработка от организма, отнема по-малко време да се сготви и на всичкото отгоре е по-здравословна.

Ето и 10 причини да се обърнете към вегетерианството:

1. Дълголетие

Продължителността на живота зависи от много фактори и вегетерианския хранителен режим е един от тях. Колкото повече плодове и зеленчуци похапвате толкова по-малко токсини и химикали ще се натрупват в тялото ви.

2. Ниски нива на холестерол

Според проучвания за дълготрайните ефекти на вегетерианството, учените достигнали до извода, че мазнините и новот на холестерол са по-ниски при вегетерианците отколкото при месоядните.

3. По-малък риск от инсулт и наднормено тегло

Вегетерианците избират храната си по-внимателно и обикновено никога не преяждат – неща, които иначе биха довели до наднормено тегло. Според учени вегетерианците също така имат и по-малък шанс от инсулт.

4. Намаля риска от диабет

Невегетерианците обикновено имат доста завишени нива на кръвна захар веднага след като са яли. Това може да бъде избегнато с вегетерианската диета, защото храните са по-лесни за усвояване и съдържат по-малко мазнини и захари.

5. Сияйна кожа

Сияйната кожа е базирана на балансиран прием на витамини, минерали и много вода. Плодовете и зеленчуците, които ядем са богати на витамини, минерали а също така и антиоксиданти.

6. Високо съдържание на фибри

Плодовете и зеленчуците съдържат високи нива на фибри, които са нужни за правилното преработване на храна. Те също така забързват метаболизма и помагат за изхвърлянето на токсини и други химикали от тялото.

7. Може да предотврати депресивни състояния

Според проучвания вегетерианците са по-щастливи от тези, които си похапват месо. Учените също така открили, че вегетерианците имали по-ниски нива на тестове за депресия сравенено с месоядците.

8. Подобрява метаболизма

Вегетерианската храна е лесна за обработка от организма и поддържа метаболизма в добро състояние заради увеличения прием на витамини, минерали и фибри.

9. По-нисък риск от катаракта

Катарактата или по-често наричана от пациентите перде на окото е патологично състояние, характеризиращо се със замъгляване и помътняване на очната леща. Според проучвания има огромна връзка между риска от развитие на това състояние и храните, с които се храним като по-големият риск пада върху месоядците, а най-малък е при вегетерианците.

10. По-евтино е

Последно, но не на последно място, ако следвате вегетерианска диета то вие ще спестявате доста пари. Много от плодовете и зеленчуците са по-евтини сравнено с месата и месните продукти.

Източник: beu

СПОДЕЛИ