начало ЛЮБОПИТНО 10 неща за кафето, които не знаехте

10 неща за кафето, които не знаехте

8
СПОДЕЛИ
Най-вероятно не можете да започнете деня си без глътка вкусно кафе, а може би и да повторите след обяд.
Какво обаче знаете за тази напитка, която се пие от милиарди хора по света?
Ето някои факти за кафето, които може би не знаехте:
1. Две чаши кафе на ден могат да удължат живота
Учените не са сигурни защо, но хората, които пият две чаши кафе на ден живеят по-дълго и са по-малко склонни към диабет и сърдечни заболявания.
2. Подобрява паметта
Кофеинът не само ни ободрява, а и подобрява паметта с до 24 часа след консумацията на кафе.
3. Намаля болките
Норвежки учени открили, че служителите в офис, които си взимали почивка за кафе се оплаквали от по-малко болки във врата и раменете по време на работния ден.
4. Поддържа мозъка в добро здраве
3-5 чаши кафе на ден могат да предотвратят стареенето на мозъчните клетки, което според проучвания води до 65% намаление на риска от болестта на Алцхаймер или деменция.
5. Милиарди чаши кафе се пият всеки ден
Според статистики американците консумират над 400 милиона чаши кафе на ден. Това се равнява на 146 милиарда чаши на година, правейки САЩ най-големият консуматор на кафе в света.
6. Можете да го използвате смляното кафе за други цели
Само около 20% от кафето, което изсипвате в машината наистина се използва. Останалото както знаем е предопределено за кошчето за боклук. Това обаче не трябва да е така!
То може да е идеален ароматизатор за вашият хладилник или пък да действа като естествен ексфолиант, ако го стривате в ръцете си.
7. Обсесията към кафето се засилва
Според проучвания 55% от пиещите кафе биха качили 10 килограма или биха захвърлили мобилните си телефони за един месец., отколкото да се откажат от кафето завинаги.
8. Най-много кафе консумираме вкъщи
В случай, че излезем навън, според статистиките най-много кафе пием в Starbucks, McDonald’s или Dunkin’ Donuts.
9. Тя може би е първата енергийна напитка
Според учени, кафето било открито преди много векове в Етиопия. Това станало след като местни хора получили енергиен приток, след консумация на животниска мас разредена с кафе.
10. Помага ви да тренирате
В случай, че тренирате сутрин, то кафето ще е ваш пръв помощник във фитнеса. Не само, че ще ви събуди, а и ще можете да използвате пълноценно притока си на енергия във фитнеса.
Източник: beu
СПОДЕЛИ