начало ДИЕТИ Странични ефекти от аспартама

Странични ефекти от аспартама

12
СПОДЕЛИ

Aспартамът е нискокалоричен изкуствен подсладител, известен още под името нутрасуит. Използва се масово вместо захар в най-различни хранителни продукти и напитки. Може да го срещнем в безалкохолните, дъвките, някои медикаменти, в диетичните храни и в повечето от продуктите и напитките, в които пише подсладител или без захар. Европейският му код върху етикетките е Е951.

Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Изчислено е, че сладкият аспартам причинява в определени случаи 92 нежелани странични ефекта.

Най-често проявяваните са мигрена, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки, промени в менструалния цикъл, дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременност и др., като дори има съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за аспартамна болест.

Според учени, заболявания като мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието и аутизъм, също могат да бъдат отключени или усложнени от консумацията на храни или медикаменти, съдържащи аспартам.

Възможно е и симптомите, които се получават в резултат на токсичното действие на нутрасуит, да наподобяват изброените заболявания. Ефектите могат да не се проявят веднага, а след няколко години. Коварното е, че честата употреба на сладки храни с аспартам води до пристрастяването към него.

При употреба на аспартама в организма на човека се отделя метанол, който уврежда зрението и мозъка, предизвиква генетични дефекти. Другата силно токсична съставка в аспартама е фенилаланинът, който води до тумори в мозъка, матката, гърдата, яйчниците, тестисите, хипофизата.

И така, преди употребата на дадения хранителен продукт или напитка, вижте етикета. Страните от Европейския съюз, включително и България, са задължили производителите да изписват на етикетите на хранителните продукти, че те съдържат аспартам.

Официално аспартамът, тази бавно, но сигурно действаща отрова, все още не е забранен. Изследванията върху вредното му и токсично въздействие върху организма продължават и проблемите, които той причинява, се множат.

Снимки: Simptomi.bg      Източник: Simptomi.bg

СПОДЕЛИ