начало ХРАНА И ЗДРАВЕ Скритата вреда на ябълковия оцет, която пренебрегваме

Скритата вреда на ябълковия оцет, която пренебрегваме

129
СПОДЕЛИ

Ябълковият оцет е сред най-здравословните продукти, който се използва за отслабване, за облекчаване на стомашни проблеми, при акне, раздразнен скалп, укрепване на общото здравословно състояние.

Тези негови свойства за безспорни, но наред с ползите, ябълковият оцет крие сериозна опасност, която почти никой не споменава. Оказва се, че ябълковият оцет уврежда значително емайла на зъбите.

Много жени пият ратворен в малко вода оцет с цел отслабване. Това наистина е отличен начин за топене на килограмите, но рисковете за зъбите са сериозни. Освен това, приет в неразреден вид, оцетът става опасен и за хранопровода.

Изследване на холандски учени доказва, че ябълковият оцет действа също толкова негативно на зъбите, колкото и киселините храни и напитки. За целта на проучването учените са поставили няколко извадени мъдреца в среда с оцетна киселина.

Само след 4 часа зъбите са изгубили около 20% от минералите, намиращи се в покритието им. Този експеримент обаче не е взел предвид и pH-то на слюнката, която има свойството да неутрализира киселинността на храната.

Въпреки това оцетът си остава вреден за зъбите. Все пак, не се отказвайте от чудотворните свойства на оцета. Просто трябва да внимавате как го приемате и задължително го разреждайте с вода. Когато го добавяте към салатите си, внимавайте с количеството.

След прием на оцет под една или друга форма изплакнете старателно устата си с вода, за да не се подлагат зъбите на разрушителното му действие.

Снимки: Ezine.bg       Източник: Ezine.bg

СПОДЕЛИ