начало СЪВЕТИ Как да овладеем апетита си към солта и солените храни

Как да овладеем апетита си към солта и солените храни

11
СПОДЕЛИ

Ако постоянно търсите и похапвате чипсове, банички, соленки през целия ден, вероятно ядете много повече сол, отколкото предполагате. Според лекарите и диетолозите, препоръчителната дневна доза за възрастни е по-малко от  една чаена лъжичка трапезна (готварска) сол на ден. Да, това е малко. А защо ядем толкова много сол? Често има причина, поради която я желаете толкова силно, и  да разберем защо и как да кажем „не“ е първата стъпка към намаляването на консумацията на сол.

1.Разберете какви са причините за апетита ви към солено

Записвайте си всеки път, когато ви се дояде нещо солено и потърсете други начини да задоволите тези пориви. Скучно ли ви е? Приключили сте силова тренировка? Тоби Амидор, дипломиран действащ  диетолог и автор, казва, че има много причини, поради които може да искате сол. Тя съдържа натрий и хлорид,  от които нашите органи имат нужда, за да функционират правилно. Изненадващо е, но понякога гладът за сол може да е резултат от това, че се опитвате да намалите консумацията на сол, докато друг път да е свързано с вашите емоции като вълнение и стрес.

Друга причина? – Изпотяване. „След интензивно физическо натоварване или горещ ден, губите електролити“, казва Амидор. – Тялото ви може да пожелае нещо солено, което означава, че имате липса на натрий. Имайте предвид, че желанието за сол може да бъде свързано и с друго, понякога съществено медицинско състояние, така че, ако симптомите продължават се обърнете към лекар.

2. Създайте си нови навици.        

Храненето е заучено поведение. Един от начините да спрете поривите за солено е просто да намалите количеството, което консумирате, постепенно.  Само за три седмици човек може значително да намали количеството сол и дори да открие, че храните, за които преди това е жадувал, са прекалено солени. Това се нарича феномен на адаптацията, който може да помогне за препрограмирането на тези желания. Следващият път, когато се изкушавате да хапнете, солети, картофи със сол и сирене, изберете нещо с по-малко сол. И постепенно ще свикнете да контролирате и намалявате глада.

3.Сменете солта с други храни, нови за вас

Противодействайте и ограничавайте солта чрез увеличаване на други вкусове във вашата диета.Добавете билки и подправки като чесън, босилек и риган към зеленчуци, и към месо. Просто се уверете, че задоволявате апетита си по здравословен начин, казва Амидор: „Ако желаете нещо солено, спрете се на пълнозърнести бисквити със сирене, до 30 грама. Ако имате силно желание за нездравословни храни като чипс, придържайте се само към една порция (около 15 парчета). “

Снимка: Beu     Източник: beu

СПОДЕЛИ