начало СЪВЕТИ Как да контролирате метаболизма

Как да контролирате метаболизма

14
СПОДЕЛИ

Дали ще отслабнете или не, зависи от метаболизма на организма ви. Ако се чудите защо не отслабвате, значи обмяната ви на вещества не работи нормално.

При нормална работа на вътрешните органи и поддържане на мускулите в добра форма, един мъж може да изгори средно по 60 килокалории за час, а жената около 55 килокалории.

Как да подобрите обмяната на веществата и да отслабнете без много усилия?

След като сложите храна в устата си тялото започва да я обработва. Първият процес се нарича анаболен метаболизъм. При него храната се превръща в едно вещество, необходимо, за да живеете.

В същото време се получава и така наречения процес, който има за цел да унищожи приетите вещества, като ги превръща в енергия, която от своя страна трябва да бъде изразходена. Именно тези два процеса, свързани в едно, се наричат обмяна на веществата, която при всеки е различна и може да бъде бърза или бавна.

Какво се случва с хормоните? Ако консумирате повече храна, отколкото е необходима на организма, всеки излишък моментално се превръща в мазнини.

Ако се ограничавате в храненето, тялото започва да „мисли“, че има нужда от презапасяване и трябва да натрупа енергийни ресурси. В този момент всяко нещо, макар и малко, започва да се трупа като запас, т.е. в мазнини.

Освен това тялото задържа своята енергийна ефективност и затруднява смилането на храната, което автоматично води до забавяне на метаболизма.

Преди да се заемете с каквито и да било диети и упражнения трябва да се погрижите за нормалната работа на метаболизма. Друго важно условие е да знаете, че енергията не бива да се пази, а да се изразходва.

За тази цел тренирайте. Спортуването е най-добрият начин да увеличите разхода на енергия и единственият начин да се освободите от излишните мазнини.

И когато става въпрос за спорт, почти на всеки изплува в представите, че трябва да прекарва часове наред в залата. За нормална физическа форма е необходимо да тренирате около 15 минути всеки ден, това е необходимото време за нормалната работа на организма.

Отслабвайте по време на работа. Днес повечето хора водят застоял начин на живот, като работата в офис с нищо не допринася за добрата форма на тялото.

Ако прекарвате много часове в седнало положение, е време да се замислите как това влияе на външният ви вид. За това започнете да правите упражнения по време на работа, за които не са ви нужни повече от 15 минути.

Яжте повече храни, съдържащи мазнини, и избягвайте въглехидратите. Старайте се да наблягате най-вече на плодовете и не забравяйте да пиете много вода, минимум по 2-3 литра на ден. Преди обяд и вечеря хапвайте нискокалорична салата или една ябълка.

Снимки: Ezine.bg       Източник: Ezine.bg

СПОДЕЛИ