начало СЪВЕТИ Какво да ядем преди и след тренировка

Какво да ядем преди и след тренировка

16
СПОДЕЛИ

Забравете за остарелите препоръки да се яде два часа преди и три часа след тренировка. За да има полза от тренировките, трябва да влизате във фитнесзалата сити.

За фитнеса са важни калориите и съставът на храната – белтъчини, мазнини, въглехидрати. Енергията за движения се взима първо от въглехидратите.

Белтъчините възстяновяват органите и тъканите, особено мускулната, след тренировката. Фитнес препоръките са 25 процента от калориите да се получават от белтъчини, 20 от мазнини и 55 от въглехидрати.

Колкото е по-голяма масата на тялото, толкова повече енергия му е необходима и съответно толкова повече калории. Колкото е по-възрастен човек, толкова по-малко калории трябва да приема.

Към дневната ви норма трябва да добавите около 300 калории, ако смятате да посещавате фитнес залата. С помощта на тези допълнителни калории можете да напомпате мускулите си, да се отървете от мазнинките и да разпределите правилно килограмите си.

Преди тренировка храната трябва да се състои от въглехидрати. Един час преди да влезете в залата, изяжте една чиния спагети или една купа мюсли – това са така наречените бавни въглехидрати.

Ако не сте успели, двадесетина минути преди тренировката изяжте парче хляб, десерт, плодове. Не трябва да ги ядете по-рано, защото в организма ви ще се изработи инсулин и ще сте отпуснати на тренировката.

Мазнини, целулоза и белтъчини тялото ви трябва да получи преди тренировка възможно най-малко, защото те дълго време се усвояват. Не е необходимо да тренирате с пълен стомах.

Абсолютно забранени преди тренировка са сладкиши, зеленчуци, месо, риба, извара. Можете да хапнете картофки. След тренировката трябва да заредите организма си с храна най-късно 60 минути след упрежненията.

В противен случай ще се чувствате като пребити поне два дни. Ако искате да отслабнете, след тренировка изяжте зеленчукова салата и обезмаслена извара, сварено пилешко месо без кожата или немазна риба, приготвена на пара.

Ако искате да напомпате мускули, в деня на тренировката добавете 60 г белтъчини към менюто си. След тренировка наблегнете на мюсли, варено телешко, морски дарове и ориз.

Снимки: Ezine.bg       Източник: Ezine.bg

СПОДЕЛИ