начало СЪВЕТИ Имате ли глутенова непоносимост! Тези 10 симптома ще ви покажат

Имате ли глутенова непоносимост! Тези 10 симптома ще ви покажат

18
СПОДЕЛИ

Все по-често в хранителните магазини, ресторантите, пекарните и кулинарните блогове можете да видите рецепти за безглутенови ястия.

Може би ви се струва, че това е поредната модна тенденция като вегетарианството и суровоядството, и смятате, че тя ще отмине. Здравни специалисти обаче алармират, че все повече хора развиват глутенова непоносимост и вредата от глутена не бива да се подценява.

Какво точно представлява глутенът и къде се съдържа? Глутенът е протеин, кой се намира в голяма част от житнитe храни. Открит е в пшеницата, ечемика, ръж и др.

Съответно той се среща в брашното и тестените продукти, които се произвеждат от изброените култури. За жалост, може да се намери и в продукти като колбаси, бъркани яйца, сосове, консерви, смеси за палачинки, подправки, тъй като производителите добавят пшеница за по-голяма плътност или лепкавост на съответната стока.

Така се оказва, че глутенът ни дебне от много места, а ние дори не подозираме.

Някои състояния обаче могат да ни докажат, че приемаме глутен и той не ни влияе никак добре. Вижте в галерията ни 10 признака на глутенова непоносимост.

Ако припознаете тези състояние, най-добре се консултирайте със специалист. Те може да подсказват и за друг проблем, но не е изключено и да са симптоми за непоносимост към опасния протеин.

Снимки: Simptomi.bg      Източник: Simptomi.bg

СПОДЕЛИ