начало ЛЮБОПИТНО Защо напълняваме в корема

Защо напълняваме в корема

159
СПОДЕЛИ

Хората напълняват в корема по много причини – някои от които сте в състояние да промените. Дори и най-тренираните сред вас доста често мечтаят за трудно постижимите плочки. Освен от естетична гледна точка, напълняването в тази област може да бъде и опасно за здравето. Първата стъпка в борбата със затлъстяването е познаването на причините, които го предизвикват.

Генетични фактори. Гените имат значителна роля за начина, по който наддавате и сваляте килограми. Това е генетично детерминирано по същия начин, както е предопределен и цветът на очите ви. В гените е заложена и информацията за разпределението на мастните натрупвания в тялото – обикновено се натрупват неравномерно и в по-големи количества в някои области, в случая – в корема ви. Погледнете родителите си. Ако и техният телесен вид наподобява тип закръглено шкембенце, вероятността и вие да сте предразположен е голяма.

Други фактори. Има и други причини да наддавате повече в коремната област. Стресът е една от тях, защото при него тялото отделя голямо количество кортизол, който е отговорен за натрупването на мазнини в тази област. При жените менопаузата може да бъде водеща причина за закръгленото коремче, поради различните нива на хормоните в този период. Бавен метаболизъм, напреднала възраст, лошо храносмилане, хормонални проблеми, непълноценно хранене и много други причини могат да бъдат отговорни за напълняването на корема ви.

Въпреки че всеки може да качва килограми в корема, обикновено мъжете са по предразположени към този процес, поради високите нива на хормона андроген, който е отговорен за разпределението на мазнините около стомаха. Това довежда до често срещаното бирено коремче, характерно за мъжете на средна възраст. Жените са по-склонни да наддават около ханша и бедрата, но при менопаузата мазнините се преразпределят към корема. Хората от средната и напредналата възраст са по-предразположени към този вид напълняване от младите.

Има два типа мазнини, оказващи влияние върху вида на корема. Това са подкожните и висцералните (органните) мазнини. Подкожните са тези, които имат отношение към външния ви вид и които толкова искате да редуцирате. Те имат изолираща функция и важна роля в тялото. Натрупаната мазнини никога не е полезна за организма ви, но все пак трябва да знаете, че е по-добре да имате излишък от подкожна мазнина, въпреки негативните естетични ефекти, отколкото да имате увеличено количество висцерални мазнини, водещи до много по-сериозни проблеми. Те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения, диабет тип 2, а при жените – от рак на гърдата.

Ако чувствате, че сте наддали повече от необходимото в коремната област, препоръчително е да промените малко начина си на живот. Отделете 30 минути на ден за умерено-интензивни упражнения. Тренировките с тежести също са много подходящи за сваляне на мазнини в тази област. Обърнете внимание и на размера на порцията си, докато се храните.

Снимка: gotvach.bg Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ