начало СЪВЕТИ Да украсим масата за Бъдни вечер

Да украсим масата за Бъдни вечер

27
СПОДЕЛИ

По време на празниците около Коледа повечето домакини се превръщат в истински героини. Започва маратон от готвене, който е последван от чистене и вършене на разни други задължения, като междувременно трябва да се намери време да се опаковат и подаръците.

Хубаво е, ако има поне кой да напазарува, след като домакинята е направила обширен списък какво ще й бъде необходимо.

Но пък причините да прави всичко това са, че любимите й хора ще се съберат заедно около трапезата и ще си прекарат една спокойна празнична нощ. Само за един миг цялата умора се изпарява, след като се присъединят всички щастливи лица от семейството.

Освен празничната вечеря, всички прекрасни ритуали и подаръците под елхата, хубаво е за празника до поукрасим трапезата. Не е необходимо да са някакви сложни украси – нещо съвсем семпло, в което можете да включите децата, например.

Можете да сложите няколко борови клончета по масата – зеленият цвят символизира здраве и сила, така че е напълно подходящо. Друга добра идея е да си направите панделки от вълнен конец, който задължително трябва да бъде в червена багра. Смята се, че червеният цвят ни предпазва от болести.

Оранжевите багри пък създават много приятно впечатление за уют и топлина в дома – ако не ви се намират подходящи оранжеви играчки, изсушете портокалови корички. След това наредете коричките по масата, като предварително можете да ги аранжирате с канела или малко анасон. Можете също да увиете коричките върху шишарка.

Добавете по трапезата и няколко играчки за елха – нека да са по-малки, за да не заемат място на и без това отрупаната маса. Подберете ги в еднакъв размер. Нещото, без което трапезата на Бъдни вечер не може да премине са свещите – сложете коледен венец в средата на масата, в който да има и няколко свещи. Ако коледния венец не ви допада като идея, купете си тематичен свещник за празника.

Покривката можете да подберете също с подходящи мотиви – ако си купите по-шарена покривка, няма да има нужда от кой знае каква украса. Ако обаче покривката ви е едноцветна, можете да я направите по-интересна със салфетки, подходящи за Коледа.

Към семпла покривка може да добавите и по-малко каре с коледни мотиви, което да поставите в средата на масата. Не забравяйте да сложите и дрян, който е символ на здравето и дълголетието, а пъпките му символизират младост и жизненост.

Снимки: Ezine.bg       Източник: Ezine.bg

СПОДЕЛИ