начало СЪВЕТИ Всичко, което трябва да знаете за хранителното отравяне

Всичко, което трябва да знаете за хранителното отравяне

16
СПОДЕЛИ

По всяко време на годината, но особено през топлите месеци, можем да попаднем на храна, която е развалена. Ако не се усетим навреме и я консумираме, могат да последват няколко мъчителни часа в тоалетната. Ако последиците са само тези, ще можем да се смятаме за късметлии. Много често обаче консумацията на негодна храна може да доведе до хранително отравяне. Това е опасно състояние, което трябва да разпознаваме и да вземем срещу него навременни мерки.

Симптомите на хранителните отравяния могат да варират в зависимост от това с какви точно бактерии се е заразила храната, която сте консумирали. Това може да е салмонела или листерия.

При натравяния с храна най-големият риск е за малките деца, възрастните хора и тези с отслабена имнунна система или хора с хронични заболявания.

Характерните симптоми включват гадене или загуба на апетит, коремни спазми, повръщане, диария, придружена с воднисти или кървави изпражнения, висока температура, умора, симптоми на дехидратация (жажда, сухота в устата или замаяност).

Неправилното съхранение на храната е основната причина за хранителните натравяния. Будките с храни на плажа, ястията в картонени чинийки на детските партита, бутилките с майонеза и кетчуп на лавките за бързи храни са идеално място за развите на бактерии.

Съхранявайте бързоразвалящи се храни от хладилника само за два часа (един час, ако температурата е 28 ° или по-висока). Ако имате съмнения, просто пропуснете ястието и си вземете нещо за ядене, в което сте сигурни.

Месата също могат да бъдат развъдник на опасни бактерии. Точно затова трябва да бъдат внимателно обработвани. Минималната температура, на която да ги третирате, е 150 градуса. Никога не поставяйте вече готовото месо в чинията, в която е стояло, докато е било сурово. Ако го направите, има риск да се заразите с ешерихия коли.

Използвайте различни дъски за рязане на месото и на зеленчуците.

За да се предпазите от хранителни натравяния, мийте ръцете си преди всяко ядене. Ако сте на места със съмнителна хигиена, пийте минерална вода от затворена бутилка, искайте нови прибори за хранене, ако смятате, че дадените ви не са чисти.

Повечето случаи на хранително отравяне са леки и траят само един или два дни. Пийте много течности, яжте леки храни, почивайте си и състоянието ще отмине.

Трябва да посетитете лекар, ако не можете да задържате течност, ако се появят кървави изпражнения, имате висока температура и чувствате мускулна слабост.

Не чакайте, особено ако имате признаци на дехидратация. При такива симптоми хранителното отравяне може да доведе до допълнителни усложнения на здравето, така че потърсете лечение, преди да стане по-лошо.

Снимки: Simptomi.bg      Източник: Simptomi.bg

СПОДЕЛИ